(12 bucăți )

250 g făină albă

1 ou

un vârf cuțit de sare

un pachet zahăr vanilat

125 g zahăr tos

125 g unt

300 g mere

sucul de la o lămâie

1 linguriță scorțișoară pisată

3 linguri zahăr pudră

pentru umplutură:

100 g stafide

50 g migdale măcinate

3 linguri pesmet

1 gălbenuș de ou

2 linguri de dulceață sau gem de caise

100 g zahăr pudră

pentru glazură:

2 linguri de suc de lămâie

Preparare:

Se amestecă făina, oul, sarea, untul și cele 2 soiuri de zahăr (tos și vanilat) și se frământă în aluat. Se acoperă cu o foiță de plastic sau de aluminiu și se pune la rece 2 ore. Se curăță merele, se taie în feliuțe subțiri, se amestecă cu sucul de lămâie, scorțișoara, zahărul pudră, stafidele și migdalele pisate. 2/3 din aluat se întinde pe tabla de aluat; apoi se pune într-o formă înălțându-i pereții până sus. Se înțeapă aluatul cu furculița, se presară cu pesmet, se adaugă umplutura cu mere, se întinde și restul de aluat, se pune peste mere ca un capăt se lipește pe margine cu aluatul din formă, se înțeapă și capacul de la aluat; se unge cu gălbenuș de ou bătut, se coace la cuptor încins aproximativ 25 de minute. Se scoate, se lasă să se răcească, se încălzește dulceața și se întinde peste tort, se amestecă zahărul cu sucul de lămâie și se glasează tortul, și se adaugă frișcă.