10 l apă

1 kg smochine

2 kg zahăr tos

1 lămâie, 15 g sare lămâie

drojdie cât o nucă (0,25 g)

Se taie mărunt smochinele și lămâia cu coaje. Drojdia se desface în puțină apă călduță, la fel și sarea de lămâie. Se pune totul împreună cu zahărul și apa într-un borcan de 15 l și se amestecă. Borcanul se leagă cu tifon și se ține la temp. camerei (20 g Celsius). În primele 10 zile se amestecă în fiecare zi, apoi se lasă să fermenteze. Se ține 4-6 săptămâni. Începând din a 4-a săptămână, se gustă pt. a verifica gradul de vinificare. 

Se strecoară prin tifon, se toarnă în sticle și se astupă bine. Dacă vinul din sticlă a depus drojdie, partea limpede se trage cu furtun în alte sticle. Se consumă după 10 săptămâni de la data preparării.