Ingrediente
700 – 800 grame cartofi, 4 ouă, 200 – 300 ml smântână, 50 g unt, 30 g pesmet, sare
Mod de preparare:
cartofii de mărime mijlocie, bine curățați și necurățați de coajă se fierb acoperit circa 30 de minute, în apa clocotită cât să îi cuprindă. În apă se pune o linguriță de sare, ca să se zdrobească. După ce s-au fiert, se taie în felii de circa 1/2 centimetri. Ouăle se pun într-un vas și se fierb cu o linguriță de sare circa 5 -6 min, apoi se curăță de coajă. Într-un vas de 1 -2 l uns bine cu unt se pune jumătate din cantitatea de cartofi, peste cartofi se pun 2 ouă tăiate felii rotunde, presărând 1/2 de linguriță de sare fină. Se procedează la fel și cu jumătatea de cartofi, ouă și sarea. Deasupra se distribuie jumătatea din cantitatea de smântână, pesmetul care a fost înfierbântat împreună cu untul. Preparatul se introduce în cuptor să se înfierbânte cu 15 minute înainte de servire.
După ce s-a scos din cuptor se pune restul de smântână, preparatul se servește ca fel întâi sau ca felul 2, asociat cu salata verde sau cu alte salate. Se poate servi și ca garnitură la fripturi calde de orice fel.