1 kg arpacaș

1/2 kg zahăr

1/2 kg nuci

1-2lțe scorțișoară

zahăr vanilinat/vanilie

zahăr cu sare

Se spală arpacașul în 9 ape și spui de 9 ori Tatăl Nostru, apoi se pun peste arpacaș 3 litri apă călduță și lași 1-1,5 ore să se umfle. 

Se pune apoi la foc, adăugînd 1 lță sare. Se lasă să fiarbă 20-25 min, din momentul în care apa începe să clocotească. Se dă jos de pe foc și se pune capac și se învelește în pătură ca să se umfle.

În jur de ora 19, se adaugă zahărul peste arpacaș, se pune cratița pe foc amestecînd din când în când. Dacă nu a scăzut suficient, după topirea zahărului, se poate adăuga puțin griș. Se acoperă cu nucă râșnită și se dă la rece.

Dimineața se gustă de sare, se adaugă mirodeniile (vanilie, rom, scorțișoară) eventual puțină coajă lămâie, portocală și se frământă ca la cozonac.

Se așază pe tavă/farfurie, se dă fața cu făină de biscuițipopulari/pesmet și zahăr pudră, se fac cruci din cacao.