Legumele se pot fierbe foarte ușor dar nu trebuie să se folosească o cantitate excesivă de apă, deoarece își pierd vitaminele. În vasul în care se fierb, se adaugă apă doar cât să le acopere. De asemenea, temperatura apei este importantă.

Cartofii, morcovii, țelina și rădăcinile de pătrunjel se pun la fiert după ce apa din vas a dat în clocot.

Fasolea și mazărea se așază pe foc într-un vas cu apă rece, iar apa se schimbă de două sau trei ori.

Sfecla se pune la fiert în apă călduță.

Carnea macră înainte de a se fierbe se lasă 5 sau 10 minute în apă fierbinte cu câteva foi de dafin și boabe de piper.

Bucata de carne se introduce în vas, la fiert, numai când apa a dat în clocot. Carnea va fi mai fragedă. În vasul în care fierbe carnea, se pot adăuga o ceapă, câteva boabe de piper și câteva frunze de pătrunjel.

Pastele lasă în apă o mare parte din amidonul pe care îl conțin.

Pentru a evita însă ca ele să devină cleioase, este necesar să se adauge în apă când aceasta a început să clocotească.

De asemenea, în vasul în care fierb pastele se adaugă puțin ulei și un vârf de linguriță de sare.

Înainte de fierbere, orezul se lasă în apă jumătate de oră sau o oră. După aceea se adaugă într-un vas peste care se pune apă cât să îl acopere.

Se lasă la fiert la foc mic iar în momentul în care este aproape gata se amestecă pentru a nu se prinde de cratiță.