Ingrediente: un kilogram de foi de viță (circa 50 de bucăţi), un kilogram de orez, o ceașcă de ceapă tocată, o legătură de ceapă verde, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o ceaşcă de ulei, zeama de la 2-3 lămâi, 3 ceşti de apă, sare, piper.
Mod de preparare: dacă sântem în perioada în care se găsesc frunze de viță proaspete, acestea se spală şi se înmoaie pe rînd în apa care fierbe. Dacă, însă, se folosesc frunze din conservă, acestea trebuie fierte circa 4-5 minute, ca să se frăgezească. Umplutura se pregăteşte astfel: în jumătate din ulei şi o ceașcă de apă se amestecă cele două feluri de ceapă, orezul spălat în prealabil, verdeața tocată, sarea şi piperul, ținându-se pe foc până când înghit toată apa. În foile de viță pregătite se pune câte o linguriţă din umplutură, se împachetează şi se aşează sarmalele, după ce pe fundul oalei s-a aşezat fie un grătar, fie câteva foi de viţă. După ce s-au rânduit sărmăluțele se toarnă sosul de roşii, restul de ulei, apa, zeama de lămâie şi câteva foi de dafin. Se fierb la foc mic până rămân numai cu uleiul. Dacă orezul nu s-a fiert suficient de bine, se mai adaugă puțină apă. Se servesc reci, garnisite cu felii de lămâie.
Rețetă oferită de Monica Mihoc, bucătar Cercul Militar Român