aluatul
1 pahar + 1/4 apă – la fiert cu 100 gr. unt, 1 praf sare, 1 linguriță zahăr; când dă în clocot (untul topit) se dă la o parte și se toarnă dintr-odată 125 gr. făină, se amestecă repede cu o lingură lemn până dispar cocoloșii (aluatul capătă un aspect păstos-untos). Se pune la loc pe foc și se amestecă cca 1 minut (până se desprinde aluatul de pe cratiță). Se dă la o parte, se lasă să se răcească. Se pun apoi, pe rând, 4-5 ouă (nu se pune oul următor până nu s-a înglobat perfect precedentul).
Când aluatul are forma unei smântâni goase se toarnă cu lingurița în tavă – în grămăjoare cu diametrul 4-5 cm. cu distanță suficientă pentru crescut. Se pune la foc iute în cuptorul încins deja, se lasă 40-45′ până se rumenesc ușor. (lin se deschide cuptorul până ce gogoșile nu au început să se rumenească ptr. pot da înapoi!)