Pentru 6 persoane
1 cocoș de 2 kg
5 cepe
1 căpățână usturoi
150 gr ceafă afumată
Mărar
Pătrunjel
1 păhărel coniac
2 bucățele zahăr
1 lingură făină
100 gr unt
1 lingură ulei
Sare
Piper
Nucșoară
150 g ciuperci (facultativ)
300 gr arpagic
1 l vin roșu
Se prăjesc bucățile în tigaie (eventual dezosate) în unt cu untdelemn, și dacă pasărea e mai bătrână se mai înăbușesc până se înmoaie carnea.
Se scot pielițele.
Separat se prăjesc în unt cu ulei ceapa tăiată, [ilizibil], usturoiul, ceafa afumată și 1 lingură făină după ce s-a oprit focul.
Se trece totul prin mașina de tocat, se pune peste bucățile prăjite, se adaugă coniacul, verdețurile, sare, piper, zahăr și eventual ciupercile.
Se pune vinul care trebuie să acopere pe ¾ carnea.
Se acoperă, se lasă să fiarbă 20-30 min, iar la urmă se pune nucșoara.
Se servește într-o farfurie adâncă mare, cu pătrunjel deasupra.
De jur împrejur se pune arpagicul opărit 10 minute (după ce a fost lăsat 10 minute în apă caldă cu puțin oțet ca să se curețe mai ușor de coajă), apoi se rumenește arpagicul în unt.
Se poate servi și cu cartofi fierți.