CREMĂ AUGUSTA

5 ouă, 250 g zahăr, 1 lingură făină, 1 l lapte, 1 praf vanilat, 8 foi gelatină, 100 g stafide, 2 linguri ciocolată rasă sau cacao, 300 g frișcă, 2 – 3 lingurițe rom.

Gălbenușurile, zahărul, făina și praful vanilat se freacă bine 15 minute. Se toarnă laptele clocotit și amestecând mereu deasupra (?), se fierbe până ajunge la sos, potrivit.

Luată de pe foc se adaugă gelatina înmuiată în apă rece și dizolvată în 3 linguri de apă clocotită. Se încorporează cu albușurile bătute spumă tare, având grijă ca să se amestece din când în când până la răcite (Aceasta se face din motivul că gelatina prin răcire să nu se depună repede pe fundul vasului, iar crema să nu devină neuniformă). Crema răcită și îngroșată la consistența unei smântâni se împarte în două. O parte se amestecă cu stafidele înmuiate cu o zi înainte în rom (împreună cu romul). Se toarnă în formă udată cu apă și se dă la frigider. În restul de cremă se amestecă ușor ciocolata rasă sau cacao dizolvată în foarte puțină apă. După 5 minute se așează și această cremă în aceeași formă. Se păstrează la frigider 2 ore și răsturnată pe farfurie, se servește garnisită cu frișcă.