Simplu, delicios şi fără coacere
Ingrediente pentru blat şi cremă tort
250g pişcoturi şampanie
10 g gelatină (foiţe)
170 g unt
170 g zahăr
300 g smântână
300 g iaurt
300 ml frişcă lichidă
500 g vişine (congelate sau proaspete)
Ingrediente pentru sirop tort
200 ml lapte
2-3 linguri zahăr
Ingrediente pentru ornat tortul
1 lg zahăr tos
10-15 vişine cu codiţe sau fără
50-100 g cioco cu lapte
Mod de preparare
Într-o cratiţă se ard 2-3 linguri de zahăr dar nu foarte tare, doar cât să prindă puţină culoare. Zahărul ars se stinge cu lapte rece şi se lasă cratiţa la foc mic până când se topeşte zahărul caramelizat. Se ia 1 platou de tort în care se va servi la final tortul şi se pune un inel de tort.
Însiropăm uşor pişcoturile cu laptele caramelizat şi se asează uniform sub forma unui blat de tort. Înmuiem gelatina într-un castronel cu puţină apă şi o lăsăm aşa aprox. 10 min.
Frişca lichidă se bate şi se lasă la rece. Într-un vas punem untul înmuiat la temperatura camerei, adăugăm zahărul tos (putem pune şi zahăr pudră). Începem să îl mixăm până când se topeşte zahărul şi se obţine o cremă de unt.
Peste crema de unt se incorporează iaurtul şi smântâna. Gelatina înmuiată se scurge de apă şi se topeşte în bain marine, apoi se incorporează în compoziţia de unt şi se amestecă bine. La final se adaugă frişca bătută şi vişinele şi se amestecă.
O jumătate din compoziţia cremei de tort se pune peste stratul de piscoturi. Se aşează pe toată suprafaţa formei de tort şi se acoperă cu un alt strat de pişcoturi însiropate şi apoi se adaugă restul cremei şi se nivelează. Se lasă tortul la frigider 4-5 ore, să se întărească bine. După ce Tortul cu fructe e gata, se scoate inelul cu grijă şi se ornează după gust. Ciocolata cu lapte se topeşte pe foc şi se decorează tortul, stropindu-i marginile. + vişinele se dau prin zahăr şi se ornează tortul.