1

O cană făină se amestecă cu un pachet margarină și se face un pătrat mare.

2

O cană și jumătate e făină se freacă cu un gălbenuș, cu smântână (2-3 linguri), puțin bicarbonat, apă cu sare și o lingură oțet, se frământă bine, foarte bine, și se lasă la odihnit.

Din prima parte se face un blat cam cât o tavă, se pune pe deasupra partea a doua, se rulează și se taie în două. Fiecare parte se aplatizează ușor și se împachetează în 3 așa: (vezi IMG_2136).

Din fiecare bucată întinsă se face 4 foi, total. Se coc la foc mai tare, iute poate.

Crema:

½ l apă fiartă + 1 l lapte

6 ouă – gălbenușurile frecate cu 300 zahăr, albușurile bătute cu 300 zahăr.

Se încorporează și se fierbe la aburi amestecat ușor.

200 gr e făină se diluează cu o cană de lapte, se încorporează treptat, apoi restul de lapte cât mai cald.

Se încorporează și se întinde fierbinte în tava unsă cu apă.

Când se răcește se răstoarnă între foi.

Eu nu l-am făcut niciodată. Mama mi-l făcea mereu, eu l-am copiat cum este în caietul bunicii. Când se vor pune găinile pe ouat trebuie să-l încerc și eu. Era foarte bun.

Cele două rețete de tort, gerbaut-ul și cremschnit-ul sunt rețete de la străbunica.