TORTUL DE PAȘTE – TRUNCHI DE COPAC

7 gălbenușuri + 7 albușuri (7 ouă)

120 gr zahăr

80 gr nuci măcinate

7 gălbenușuri bătute spumă foarte foarte tare, se amestecă cu zahărul, se mai bate ca la bezele, se adaugă gălbenușurile și nucile, se amestecă ușor să nu [ilizibil] albușul.

Se coace în tava unsă și tapetată cu făină.

Când se scoate din cuptor se rulează cald într-un șervet și se lasă rulat. 

Crema:

250 gr zahăr

6 gălbenușuri

Frecate foarte bine

2 linguri făină

300 gr lapte vanilat

Zahărul frecat cu gălbenușurile și amestecate cu făină se diluează cu laptele aproape fierbinte, se pune la foc într-o cratiță peste aburi și se fierbe până se îngroașă bine. Se răcește într-un vas cu ap

ă rece și se amestecă din când în când ca să nu prindă crustă.

Se bate bine 200 gr de unt, apoi se adaugă în el câte un pic din această cremă și se amestecă în continuare până la încorporarea totală.

În foc crema seara și apoi o las în frigider la rece până dimineață, o mânuiesc mai ușor. 

Cu această cremă galbenă se umple rulada în interior. Mai rămâne din cremă, se pune cacao (așa se pune?) crudă – cât mai multă se acoperă trunchiul și apoi cu furculița în lungul lui, imitând scoarța copacului. 

Pentru că niciodată nu ajunge o porție de tort, întotdeauna la Paști fac porție dublă și-l așez în modul următor: un trunchi în lungul tăvii, al doilea trunchi îl tai oblic în 2 porții neegale pe care le atașez la trunchiul principal, și spre bucuria celor mici, [ilizibil] crema o mică scorbură în care pun câteva bomboane colorate, sau fac câteva ciupercuțe, mai pun o crenguță verde de asparagus, sau chiar frunză de ferigă.

Ca să fie mai frumos, când faci din două porții, trunchiul mare să-l lași rulat mai larg, ca să fie mai gros.

Este o minune e tort! 

Cu albușul care rămâne fac bezele (rar, ce timp prea mult) sau chec alb sau fursecuri. De obicei chec alb – merge mai repede – dacă n-ai rețeta ți-o trimit.

Pentru probă veniți la Paști la gustat!