1 kg grâu spălat în 9 ape. În oală se pune pt. fiecare kg grâu 2,5 l apă rece. Când începe să fiarbă, se mestecă o singură dată f. bine, se pune în continuare la fiert pe tablă la foc mic. Se lasă la fiert f. încet fără capac 2-3 ore (nu se amestecă deloc).
Se ia de pe foc, se pune 1/2 linguriță sare (vanilie baton tăiată) (stafide se pun la colive peste 6 săptămâni). Se amestecă caldă, se acoperă cu capac, se pune așternută în patru (și pusă să rămână la cald). După 6 ore, se răstoarnă în lighean și se lasă la răcit (2-3 ore). După ce s-a răcit complet, se adaugă 3/4 pahar pesmet, 500 g. zahăr tos, 500 g. nuci măcinate mari (tăiate) + 1 ling. scorțișoară + 1 ling. rom (esență), coaja rasă 1 lămâie (z. vanilat, coajă porto).
Se amestecă bine cu mâna, se pune în farfurie. Se dă forma cu lama unui cuțit, se cerne întâi prin sită pesmet, apoi zahăr pudră. Se face semnul crucii din bomboane de colivă (bucățile de ciocolată – jumătăți de nuci).