PRĂJITURĂ DELICIU CU NUCĂ ȘI CARAMEL

Blat

6 ouă

150 g zahăr

4 linguri apă fierbinte

150 ml ulei

150 g făină

150 g nucă

1 plic praf de copt

1 vârf sare

Crema caramel

1 cană zahăr

1 cană apă

3 linguri făină

1 ou + 3 linguri zahăr

125 g unt

Pt cremă 300 ml frișcă

Pt ornat 150 g nucă prăjită

Blat

Mixăm albușurile cu un vârf de sare până devine spumă. Adăugăm zahărul treptat alternând cu apa fierbinte, mixând la viteză mare. Adăugăm apoi gălbenușurile și uleiul, mixând în continuare. La final adăugăm făina amestecată cu praful de copt și apoi nuca măcinată.

Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptorul preîncălzit.

Blatul se taie în două.

Crema

Caramelizăm zahărul până devine auriu, turnăm peste zahărul caramelizat apă, și lăsăm pe foc până se topește caramelul. Apoi luăm de pe foc și lăsăm la răcit. 

Separat, mixăm oul cu cele 3 linguri zahăr, adăugăm făina și apoi siropul de zahăr răcit. Punem pe foc mic, amestecând până se îngroașă ca o budincă. Luăm de pe foc și adăungăm untul. Se lasă la răcit. Din crema de caramel punem deoparte 3 linguri. Separat se face frișcă apoi adăugăm treptat crema caramel răcită.

Într-o tigaie punem nuca tăiată și o prăjim.

Asamblare

Se taie blatul în două.

Se pun trei sferturi din cremă peste prima foaie, se așază a doua foaie care se unge cu cremă. Se presară apoi nucile prăjite apoi se trag dungi cu crema caramel (trei ling.)

Se ține la rece 2 ore.

Se feliază cu un cuțit trecut prin apă caldă.