Blat
6 ouă
150 g zahăr
4 linguri apă fierbinte
150 ml ulei
150 g făină
150 g nucă
1 plic praf de copt
1 vârf sare
Crema caramel
1 cană zahăr
1 cană apă
3 linguri făină
1 ou + 3 linguri zahăr
125 g unt
Pt cremă 300 ml frișcă
Pt ornat 150 g nucă prăjită
Blat
Mixăm albușurile cu un vârf de sare până devine spumă. Adăugăm zahărul treptat alternând cu apa fierbinte, mixând la viteză mare. Adăugăm apoi gălbenușurile și uleiul, mixând în continuare. La final adăugăm făina amestecată cu praful de copt și apoi nuca măcinată.
Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptorul preîncălzit.
Blatul se taie în două.
Crema
Caramelizăm zahărul până devine auriu, turnăm peste zahărul caramelizat apă, și lăsăm pe foc până se topește caramelul. Apoi luăm de pe foc și lăsăm la răcit.
Separat, mixăm oul cu cele 3 linguri zahăr, adăugăm făina și apoi siropul de zahăr răcit. Punem pe foc mic, amestecând până se îngroașă ca o budincă. Luăm de pe foc și adăungăm untul. Se lasă la răcit. Din crema de caramel punem deoparte 3 linguri. Separat se face frișcă apoi adăugăm treptat crema caramel răcită.
Într-o tigaie punem nuca tăiată și o prăjim.
Asamblare
Se taie blatul în două.
Se pun trei sferturi din cremă peste prima foaie, se așază a doua foaie care se unge cu cremă. Se presară apoi nucile prăjite apoi se trag dungi cu crema caramel (trei ling.)
Se ține la rece 2 ore.
Se feliază cu un cuțit trecut prin apă caldă.