MICILE SECRETE ALE MARILOR GOSPODINE

* Dacă nu ați luat spuma supei de carne, luați vasul la o parte și puneți un albuș nebătut. Acesta, coborând, va coagula resturile de spumă, limpezind supa.

* Când se pregătesc sarmale în cantități mari (ptr nunți, de ex) pe fundul vasului se face un grătar din rămurele uscate de vișin sau din așchii de scândură de brad. Ptr mai multă siguranță, acesta se acoperă chiar cu un capac de metal, dublându-se astfel fundul vasului.

* Sarmalele cele mai gustoase sunt cele fierte la foc domol, în vase acoperite, cu cel puțin o zi înainte de consum sau fierte în cuptor de cărămidă, în vase din lut.

* Înainte de a frige șnițele din carne de vită, curcan, iepure de casă sau oaie, ungeți cu ulei și lăsați-le 2-3 ore la frigider. Vor fi mai fragede.

* Când pregătiți friptura, împănați carnea macră cu jumătăți de măsline și cuburi de slănină.

* Stropiți cu o lingură de coniac bucata de carne și aceasta se va frăgezi, va fierbe mai repede.

* Stropiți cu o ceșcuță de rom stafidele pe care le veți folosi la prăjituri, lăsați-le astfel 2-3 ore și vor avea un gust deosebit.

* Evitați ca în borcanul cu dulceață să fie chiar și numai o singură picătură de apă. Atenție, lingurițele să fie bine șterse altfel dulceața se va zaharisi.

* Stropiți cu zeamă de lămâie merele pentru plăcintă. Acidul distruge fermentația oxidazei ce se află sub coaja fructului. Astfel, ele vor rămâne albe și își vor păstra vitamina C.

* Dacă trebuie să curățați un măr de coajă și de căsuța cu sâmburi cu un dispozitiv special (din comerț), un fel de cuțit circular, scoateți mai întâi căsuța cu sâmburi, după aceea curățați coaja. Inversând aceste operațiuni, mărul se va sfărâma ușor.

* Verificați ușor dacă pepenele galben este bine copt apăsând la capătul opus vrejului. Zona să se simtă moale și poate fi chiar crăpată.

* Smântâna naturală pt frișcă nu se bate niciodată cu zahărul

* Gelatina se dizolvă în apă rece, apoi se încălzește.

* După însiropare, presărați blatul de tort cu puțin amidon și numai după aceea puneți crema. Vă asigurăm reușita formei dată de glazură.

* Când pregătiți o cremă de ciocolată, aceasta va avea un gust mai fin și aromat dacă ciocolata va fi fiartă cu cafea în loc de apă.

* Aveți de pregătit o cremă? Țineți 10 min gălbenușurile într-un castron, presărate cu un vârf de cuțit de sare, amestecați-le foarte bine cu o lingură de lemn, după care le frecați cu zahărul indicat în rețetă. Operațiunea făcută de la început cu zahăr poate duce la coagularea gălbenușurilor.

* O cremă de vanilie va fi mai parfumată dacă îi veți adăuga un vârf de cuțit de sare.

* Când folosiți unt într-un aluat, tătați-l cuburi mici și dezlegați-l numai pe baie de abur.

* Când caramelizați zahăr într-un vas, puneți și 3-4 picături de oțet sau sare de lămâie și acesta se va întări încet.

* Pudrați cu făină cuburile mici de rahat sau stafidele pe care le veți folosi într-un aluat de chec și acestea se vor păstra repartizate egal în toată compoziția.

* Dacă într-un amestec aveți de frecat zahăr cu unt, operația va reuși fără cusur dacă veți pune și 2-3 linguri de lapte dulce clocotit.

* Puneți într-un săculeț de tifon dublu zahăr tos și presați-l cu fierul de călcat fierbinte. Combinându-l cu vanilină, (1 lingură la 1 kg sau 3 pachete de zahăr vanilat la aceeași cantitate) aveți zahăr pudră vanilat.

* Dacă pregătiți tava pentru copt o prăjitură, ungeți-o numai pe fund cu ulei, unt untură sau margarină. Dacă veți unge și pereții tăvii, prăjitura nu va mai crește frumos.

* Aveți nevoie de miez de nucă curățat de pielițe și nucile sunt vechi? Țineți-le 2-3 zile într-un borcan cu apă în care ați pus o lingură de sare și operația de curățare se va face rapid.

* Dacă aveți nevoie ca miezul de nucă să rămână întreg, puneți nucile nespărte într-un vas cu apă clocotită, acoperiți și lăsați până se răcește. Cele mai costelive nuci se vor sparge acum ușor.

* Dacă pregătiți maioneză, țineți la temperatura camerei câteva ore înainte uleiul și ouăle, astfel încât ingredientele să aibă aceeași temperatură. Puneți o linguriță de apă foarte rece în maioneza care vi se pare că se taie dar continuați să frecați și aceasta se va repara.

* Înainte de a-l pune într-un preparat, fierbeți un minut usturoiul în apă clocotită. Va fi mai ușor digerabil. Aceeași indicație și pentru ceapă.

* Pătrunjelul va fi mai aromat dacă înainte de a-l tăia îl veți spăla cu apă fierbinte.

* Preparatele în care folosiți bulion vor avea un gust mai fin dacă le veți adăuga o linguriță de zahăr.

* Când frigeți pui întregi, puneți-le în capul pieptului un măr, câteva frunze de mentă, o crenguță de cimbru și o linguriță de unt și vor avea o savoare deosebită.

* Peste murăturile din borcan puneți un săculeț de tifon cu 2,3 linguri boabe de mărar și vor fi ferite de mucegai.

* Înainte de a pregăti o budincă de orez, tăiței sau griș, îmbrăcați complet cu zahăr caramelizat interiorul vasului.

* Pentru ca sucul fructelor să nu pătrundă în aluatul prăjiturilor, în timpul coacerii înfigeți din loc în loc macaroane mai groase, pe care apoi le îndepărtați.