1 kg făină, 7 gălbenușuri, 4 albușe 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, 1/2 l lapte, 1 lingurp rom, vanilie, 50 g drojdie, 1 linguriță rasă sare
Se pune drojdia în lapte călduț și un pic de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3-4 linguri făină cu lapte clocotit, se amestecă bine să nu facă cocoloși. Când s-a răcit (cât suferă degetul) se freacă cu drojdie până se face bășici mari. Se presoară făină, se acoperă cu un șervet și se lasă să crească. În acest timp, se freacă gălbenușurile întâi cu sarea apoi cu zahărul cernut câte puțin, până se fac ca o cremă spumoasă.
După ce plămădeala a crescut, se toarnă peste restul de făină ținută la cald. Se amestecă cu gălbenușurile, puțin lapte călduț, albușurile spumă. Se frământă cel puțin 1/2 oră. Se pune uleiul, romul, untul topit cald, iar dacă aluatul este prea tare, puțin lapte călduț. Se lasă să crească, acoperit, la cald, 2-3 ore. Când a crescut, se unge mâna cu unt, se iau bucăți și se împletesc pe masa unsă cu făină. Se pune în forma unsă cu unt.
Aluatul nu trebuie să ajungă la mijlocul formei. Se mai lasă să crească la cald, se unge cu ou, se presoară cu zahăr, mac, nuci, stafide. Se pune la copt la foc potrivit. Aici se lasă cca 1 oră. Când sunt gata, se scot din forme, se lasă să se răcească, dar nu la loc rece.
Nuca pentru cozonac
Se dă prin mașină, se pune zahăr după gust, esențe, cacao, se moaie cu albuș bătut, cu ouă sau lapte.