Rețeta de bază – înghețată de vanilie
300 ml lapte
1 linguriță esență vanilie
3 gălbenușuri
75 g zahăr tos
300 ml frișcă sau smântână dulce
1. Într-un vas pe foc se pune laptele cu vanilia, încălzind până aproape [ilizibil]. Frecați gălbenușurile cu zahăr spumă. Încorporați treptat laptele fierbinte, amestecând în continuu cu o lingură de lemn.
2. Turnați compoziția într-un vas la bain-marie și continuați fierberea până amestecul se îngroașă și îmbracă lingura.
3. Acoperiți crema cu hârtie umedă și lăsați să se răcească complet.
4. Bateți frișca și încorporați-o cu crema de ou => congelator cel puțin 6 ore.
Pentru o consistenţă f fină, după etapa 3 congelați compoziția 2 ore, apoi bateți-o cu ajutorul unei furculițe, pentru a sparge cristalele, apoi încorporați frișca cu aroma aleasă => congelator 6 ore.
Variațiuni pe aceeași temă.
La înghețata de bază se poate adăuga:
Înghețată de ananas
1 cutie compot ananas (400 g) se scurge sucul și se completează cu lapte până la cantitatea necesară pentru crema de ou (300 g)
Adăugați la compoziția de bază caldă 100 g fulgi nucă de cocos și coajă rasă de la 2 lămâi. După răcire adăugați ananasul și frișca.
Ornați cu ananas și nucă de cocos.
Înghețată de ciocolată
La crema de ou amestecați 2 linguri de pudră pentru ciocolată fierbinte (băutură instant) și 175 g ciocolată amăruie, topită, apoi adăugați frișca => congelator 2 ore, spargeți cristalele și presărați 175 g biscuiți de ciocolată, sfărâmați => congelator 4 ore.
Se servește cu fursecuri de ciocolată.
Înghețată de cafea
3 linguri ness în crema de ou fierbinte => frişca => congelat 6 ore.
Se servește cu bomboane de cafea și ciocolată rasă.
Înghețată cu jeleuri
La 2 ore după congelare se incorporează 200 g jeleuri tăiate => alte 4 ore.
Se servește cu bomboane de zahăr ars.
Înghețată cu banane și caramel
Terciuite 3 banane și stropite cu 2 linguri suc lămâie.
Incorporați cu crema de ou => congelat 2 ore.
Pentru caramel topiți 70 g unt și adăugați 75 g zahăr tos amestecând până zahărul se dizolvă și se rumenește.
Adăugați 200 g frișcă și fierbeți până se îngroașă (5-6 min).
Scoateți înghețata din congelator, frecați-o cu ajutorul unei furculițe.
Presărați caramelul, amestecați ușor => congelat 4 ore.
Serviți cu felii de banane proaspete și miere.
Înghețată cu căpșuni
Zdrobiți 250 g căpșuni => pireul amestecați cu 4 linguri zahăr pudră.
Tăiați în două 250 g căpșuni și amestecați cu înghețata și pireul.
Serviți înghețata cu căpșuni proaspete.