Rețeta de bază – înghețată de vanilie

300 ml lapte

1 linguriță esență vanilie

3 gălbenușuri

75 g zahăr tos

300 ml frișcă sau smântână dulce

1. Într-un vas pe foc se pune laptele cu vanilia, încălzind până aproape [ilizibil]. Frecați gălbenușurile cu zahăr spumă. Încorporați treptat laptele fierbinte, amestecând în continuu cu o lingură de lemn.

2. Turnați compoziția într-un vas la bain-marie și continuați fierberea până amestecul se îngroașă și îmbracă lingura.

3. Acoperiți crema cu hârtie umedă și lăsați să se răcească complet. 

4. Bateți frișca și încorporați-o cu crema de ou => congelator cel puțin 6 ore. 

Pentru o consistenţă f fină, după etapa 3 congelați compoziția 2 ore, apoi bateți-o cu ajutorul unei furculițe, pentru a sparge cristalele, apoi încorporați frișca cu aroma aleasă => congelator 6 ore.

Variațiuni pe aceeași temă.

La înghețata de bază se poate adăuga:

Înghețată de ananas

1 cutie compot ananas (400 g) se scurge sucul și se completează cu lapte până la cantitatea necesară pentru crema de ou (300 g)

Adăugați la compoziția de bază caldă 100 g fulgi nucă de cocos și coajă rasă de la 2 lămâi. După răcire adăugați ananasul și frișca. 

Ornați cu ananas și nucă de cocos. 

Înghețată de ciocolată

La crema de ou amestecați 2 linguri de pudră pentru ciocolată fierbinte (băutură instant) și 175 g ciocolată amăruie, topită, apoi adăugați frișca => congelator 2 ore, spargeți cristalele și presărați 175 g biscuiți de ciocolată, sfărâmați => congelator 4 ore. 

Se servește cu fursecuri de ciocolată.

Înghețată de cafea

3 linguri ness în crema de ou fierbinte => frişca => congelat 6 ore. 

Se servește cu bomboane de cafea și ciocolată rasă.

Înghețată cu jeleuri

La 2 ore după congelare se incorporează 200 g jeleuri tăiate => alte 4 ore. 

Se servește cu bomboane de zahăr ars. 

Înghețată cu banane și caramel

Terciuite 3 banane și stropite cu 2 linguri suc lămâie.

Incorporați cu crema de ou => congelat 2 ore.

Pentru caramel topiți 70 g unt și adăugați 75 g zahăr tos amestecând până zahărul se dizolvă și se rumenește. 

Adăugați 200 g frișcă și fierbeți până se îngroașă (5-6 min).

Scoateți înghețata din congelator, frecați-o cu ajutorul unei furculițe.

Presărați caramelul, amestecați ușor => congelat 4 ore. 

Serviți cu felii de banane proaspete și miere.

Înghețată cu căpșuni

Zdrobiți 250 g căpșuni => pireul amestecați cu 4 linguri zahăr pudră.

Tăiați în două 250 g căpșuni și amestecați cu înghețata și pireul.

Serviți înghețata cu căpșuni proaspete.