ARANJAREA MESEI ȘI ÎNTOCMIREA MENIULUI

Masa de prânz

La masa de prânz folosim o față de masă albă, apoi așezăm pentru fiecare persoană o farfurie lată care rămâne permanent pe masă, în așa fel încât să nu iasă în afara mesei și să fie mai încolo, la marginea mesei. 

Tacâmurile se așează: în partea dreaptă cuțitul, și anume cu lama ascuțită spre farfurie, în partea stângă furculița, iar în față farfuria. Se așează lingura și lingurița, având în vedere ca lingura și lingurița să fie așezate cu coada spre dreapta. 

Se așează paharele de la vârful cuțitului în ordinea în care sunt folosite: paharul de țuică, de vin, șpriț și apă și, dacă la sfârșit se servește șampanie, se pune și cupa de șampanie.

Șervețelul, dacă este din hârtie, se așează în ultimul pahar, iar dacă este din material textil, se pune pe farfurioară. 

Masa o putem împodobi cu flori. 

Felul cum se servește

Se aduce mâncarea, care se servește prin partea stângă și se deservește prin partea dreaptă. 

Întocmirea meniului depinde de bugetul familiei, de anotimp și de ocazia când servim masa.

Întocmirea meniului depinde de alegerea alimentelor, pt. a fi cât mai variate.