Caiete de rețete. Ediția București

„Caiete de rețete. Ediția București” este un demers de recuperare și arhivare a unei bucăți importante din patrimoniul cultural imaterial din România: caietul de rețete urban. Reunite sub acest nume generic sunt agendele și blocnotesurile cu pete de ulei și zahăr caramelizat unde oamenii de rând adunau rețete culinare în trecutul recent, într-o rețea informală bazată pe vecinătate și schimb.

Aceste caiete au un conținut destinat preponderent deserturilor și s-au răspândit în România odată cu urbanizarea și industrializarea masive ale regimului socialist pre-’90, atât ca instrument al plăcerii și bunăstării, cât și ca răspuns la gastronomia oficială, care, spre sfârșitul regimului, nu mai era racordată la realitățile culinare cotidiene. Ele au rămas și după ’90 un accesoriu de bază în bucătăriile de la bloc, folosit mai ales în preajma Sărbătorilor, în ciuda diversificării cărților de bucate scrise de experți culinari și a mutării gastronomiei în online. Mulți oameni le păstrează și azi, le folosesc și le transmit mai departe, pentru că țin de identitatea familiei.

Citeste mai mult