ou – ies cu apă și amoniac (1 lingură la 1 l apă)

ciocolată – apă călduță, săpun și 1 vf. cuțit amoniac

fructe – se scot imediat cu apă și săpun; 

– petele mai vechi – soluție de acid oxalic (1 linguriță) într-un pahar apă; se fierbe și se spală pata.

sânge – apă rece și săpun; la stofe – apă rece și amoniac

vin – apă rece + detergent; dacă nu ies, se fierb

noroi – o cârpă curată înmuiată în apă cu oțet

mucegai – un amestec din 3 părți alcool și 1 parte apă

vopsea – frecare cu neofalină sau dizolvant, cât mai noi; dacă se învechesc, ies mai greu

iarbă – apă și săpun (detergent)

grăsime – pânzeturi – spălare obișnuită

  – stofe de lână – presărare cu talc sau neofalină

  – mătase – cu eter

lapte – idem

rugină – îmbibare cu zeamă de lămâie

              – soluție de acid boric

păcură – un strat de unt pt. locul pătat – 24 ore, după care se scoate ca pata de grăsime