ou – ies cu apă și amoniac (1 lingură la 1 l apă)
ciocolată – apă călduță, săpun și 1 vf. cuțit amoniac
fructe – se scot imediat cu apă și săpun;
– petele mai vechi – soluție de acid oxalic (1 linguriță) într-un pahar apă; se fierbe și se spală pata.
sânge – apă rece și săpun; la stofe – apă rece și amoniac
vin – apă rece + detergent; dacă nu ies, se fierb
noroi – o cârpă curată înmuiată în apă cu oțet
mucegai – un amestec din 3 părți alcool și 1 parte apă
vopsea – frecare cu neofalină sau dizolvant, cât mai noi; dacă se învechesc, ies mai greu
iarbă – apă și săpun (detergent)
grăsime – pânzeturi – spălare obișnuită
– stofe de lână – presărare cu talc sau neofalină
– mătase – cu eter
lapte – idem
rugină – îmbibare cu zeamă de lămâie
– soluție de acid boric
păcură – un strat de unt pt. locul pătat – 24 ore, după care se scoate ca pata de grăsime