1 kg făină
8-10 ouă
350 g zahăr
1/4 l ulei
60 g drojdie
arome (coajă lămâie, portocală, vanilie)
1/2 l lapte
sare
Toate ingredientele se aduc în bucătărie cu câteva ore înaintea preparării. În bucătărie se face cald (30 grade C, cel puțin)
Se cerne făina: 3/4 într-un vas, 14 kg în alt vas.
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și făina (din 1/4) până ajunge ca o smântână subțire.
Se acoperă cu un șervet curat și se lasă să crească (până își dublează volumul).
Restul de 1/4 kg făină se opărește cu restul de lapte. Se amestecă și se lasă să se răcească. Când ajunge la o temperatură suportabilă pentru mână, se adaugă un ou întreg, după care se adaugă drojdia crescută, se amestecă bine, se presară cu puțin zahăr și se lasă să crească.
Se bat gălbenușurile cu 1 lg-ță de sare apoi cu zahărul și mirodeniile.
Când aluatul a crescut se adaugă gălbenușurile și se răstoarnă peste restul de făină.
Se frământă viguros până se omogenizează.
Se toarnă câte puțin ulei și se continuă frământatul până la completa omogenizare.
Se lasă la crescut, la cald, acoperit cu un servet min 1 oră.
Umplutura:
250 g nuci +5 albușuri bătute spumă + 150 g zahăr + 2 lg cacao.
Cu mâinile bine înfăinate se iau bucăți din aluat care se întind pe planșeta cu făină, se ung cu nucă și se rulează.
Se pun în tavă.
Se mai lasă să crească 20 min. Se ung deasupra cu gălbenuș, se dau 5 min la foc iute și apoi la foc mic. Se verifică cu scobitoarea dacă s-au copt la interior.